گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم ـ در دومین روز رزمایش مشترک مدافعان آسمان ولایت ۱۴۰۰ برای اولین بار تصاویری از سامانه پدافند هوایی موشکی برد کوتاه دزفول منتشر شد. این سامانه را میتوان نمونه ایرانی سامانه روسی تورـامـ۱ دانست.
پدافند هوایی کوتاهبرد موشکی یکی از مهمترین حلقههای دفاعی هر هدف مهم و حیاتی است، در واقع این لایه را میتوان آخرین حلقه دفاعی با ضریب اطمینان بالا در نظر گرفت. قابلیت واکنش سریع، امکان تحرک، برد موشکی مناسب و امکان درگیری همزمان با چند هدف، مفاهیمی است که در سامانههای مدرن پدافند موشکی بردکوتاه ساختهشده در دنیا به چشم میخورد. در برخی از گونههای این سامانههای پدافندی استفاده ترکیبی از توپخانه و موشک مشاهده میشود.
بیشتر بخوانید
سامانه موشکی برد کوتاه تورـامـ۱ که در طول نیمه دوم سال ۱۳۸۵ به کشور وارد شد یکی از پیشرفتهترین خریدهای نظامی ایران در دهه ۱۳۸۰ بهشمار میرفت. این سامانه تقریباً تمامی مشخصات مطلوب سامانههای بردکوتاه مدرن را تا حدود زیادی داشت، ازاینرو یکی از گزینههای مستعد برای ساخت نمونه داخلی آن در ایران بهشمار میرفت.
طبق برخی اطلاعات، باز کردن اجزای سامانه تورـامـ۱ برای بررسی و تلاش برای ساخت نمونه داخلی آن در همان دوران و در زمان حیات شهید طهرانی مقدم و حضور ایشان در جهاد خودکفایی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شروع شد.
سامانههای تورـامـ۱ در یکی از رزمایشهای دهه ۱۳۸۰
تورـامـ۱ سامانه دفاع هوایی کوتاهبرد، ارتفاع پایین و تماممتحرک است. این سامانه برای درگیری مؤثر با انواع اهداف هوایی از جمله هواپیماهای بالثابت و بالگردهای سرنشیندار و بیسرنشین، موشکهای کروز و حتی بمبها و موشکهای رهاشده از هواپیماها در تمام شرایط آبوهوایی ساخته شده است. بهرهگیری از رایانه کنترل آتش و سامانههای دیجیتال و استقرار موشکها بهصورت عمودی باعث کاهش زمان واکنش سامانه شده است.
در تورـامـ۱ برای خروج موشکها از پرتابگر از روش پرتاب سرد بهرهگیری شده است و این سامانه ظرف چند ثانیه پس از اولین شلیک آماده شلیک به هدف بعدی میشود. موشکها بهصورت عمودی در داخل پرتابگر جای گرفتهاند که سبب کاهش حجم مورد نیاز برای استقرار ۸ موشک میشود. پس از پرتاب عمودی موشک و با ارتفاع گرفتن موشک از پرتابگر، موتورهای راکتی کوچک (تراستر) در نزدیکی دماغه موشک فعال میشود و موشک را در جهت هدف قرار میدهد و در همین لحظه موتور اصلی سوخت جامد روشن میشود.